ALLAH ım sen buyuksun bızı zalimlerden koru


Bu Blogda Ara

22 Ekim 2010 Cuma

Zikir Adabı

Zikir yapılacağı zaman ağız misvaklanır, temizlenir. Kötü kokulu ağızla zikredilmesi mekrûhtur. Fakat haram değildir. Zikir tenha ve temiz bir yerde yapılır. Yüce Allah, güzel ve temiz yerlerden başka yerlerde zikredilmez. Zikrin mescid vesair şerefli yerlerde yapılması tercih edilir. Zikir, hutbe, namaz kıyamı ve uyuklama hâlleri dışında her zaman yapılabilir.
 
Abdestli olmayanın, cünübun, hayızlı ve nifaslıların, kalp veya dil ile tesbih, tehlil tahmid, tekbir ve salavât okumak sûreti ile zikir ve dua etmeleri caizdir. Cünüplerin, hayızlı ve nifaslıların az veya çok Kur’ân okumaları haramdır. Ancak, “Rabbenâ âtinâ fiddünya haseneten ve filâhireti haseneten veqinâ azâbennar” gibi dua mahiyetindeki bazı âyetleri, Kur’ân okumuş olmak için değil, dua olarak okumaları ve yine dua olarak “Bismillah ve elhamdülillah”  demeleri de caizdir. Zikredecek olanın, en mükemmel bir sıfatta bulunması uygun olacağı için zikri oturarak yapacaksa yönü kıbleye karşı olmak üzre oturur. Başını, huşu ve tezellülle eğer.
         Zikirde kalbin huzurlu bulunması gerektiğinden dil, kalb ile birleştirilir. Zikirde kelime-i tevhidin med ile okunması müstehabtır.
Zikrin gece veya gündüz belli vakitlerde yapılması ve her hangi bir mazeretle yapılamaması halinde fırsat bulununca, sonradan yapılması uygun olur. Peygamberimiz  “Bir kimse, hizbini veya onun bir cüzünü okumadan uyur da onu sabah namazı ile öğle namazı arasında okursa kendisine onu gece okumuş gibi sevap yazılır.” buyurmuştur.
Zikir arasında verilen selama ,mukabele ve okunmaya başlanan ezana icabet etmek, görülen kötülüğü gidermek, sorana doğru yolu göstermek, irşad edileceği irşad etmek veya uyku basması gibi zikrin kesilmesini gerektiren bir hâl ile karşılaşınca, tekrar zikre dönülmek üzere zikrin kesilmesi müstahaptır.
 
Allah bütün mü’minleri mağfiret edip zikirlerini kabul eylesin. Bila-hesap ve lâ-azab cennetine koysun. Rızasına erdirip cemaline mazhar eylesin. Amin yâ Muîn.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder