ALLAH ım sen buyuksun bızı zalimlerden koru


Bu Blogda Ara

23 Ekim 2010 Cumartesi

Aşk Ateşinde

Aşk Ateşinde

Hakikat fenerimiz, sevda ateşimizin rahmet rüzgarı, Üstadımız Hacı Hasan Efen-dimiz (k.s), kardeşliğin, vahdetin, sevişip kaynaşmanın âşığıydı sanki. Bulunduğu mekânlarda uhuvvetin (kardeşliğin) huzur esinlirei ortalığı kaplar, kalpler dünya kirlerinden muhabbet nârıyla arınırdı. Aşk ateşinde pişmiş yürekler, bu saadeti ömürleri boyunca unutmazlardı.



Bir Hacc mevsiminde kendilerine büyük samimiyet ve sevgi gösteren Konyalı bir gence Üstadımız (k.s), muhabbetinin sebebini sorar. Genç, hâne-i saadette Üstadımız’ın sohbetinde bulunduğunu, sohbeti müteakip, Efendimiz (k.s)’in yerlere saçtığı şekerleri kapıştıklarını ve o zevki hâlâ unutamadığını söyler.



Üstâdımızın sohbetlerinde hayretimizi mûcip birçok hâller olurdu. Çay tabağının ses çıkarışında, çorba taşının karıştırılmasında mânâlar sezilirdi. Bir gün evimize misafir olan bir hocaya sabah çorba ikram edilmişti. Üstadımız çorbayı karıştırırken Hocaefendi’nin ağladığını görmüştük. Hocaefendi: “Siz çorbayı değil, gönlümü karıştırdınız Efendim.” demişti.



Allah-ü Teâlâ’nın izni ile Üstadımız’ın gözlerinden hiçbirşey kaçmazdı. Gönüllerden ne geçerse O’na haber verilirdi. Akşama doğru ziyaretlerine gelen bir misafire, ikindi sonu biraz istrahat ettiklerini söyleyince, misafir gönlünden o vakitte yatmanın mekruh olduğunu geçirmiş olacak ki: “Evladım, biz rahatsızız.” buyurmuşlardı.



Hacı Hasan Efendimiz (k.s.) sık sık, gönüllerimize sahip olmamızı öğütler, kardeşler arasında ihtilafın olmamasını tavsiye ederlerdi. Buna göre kardeşler, saatin çalışmasını temin eden çarklar gibidir. Çarkın dişlerinden biri kırılsa saat çalışmaz. İhvan (Allah için kardeş olanlar)’dan biri böyle şerî emirlere riâyetsizlikle bozulursa, füyuzât-ı İlahîye çarkı dönüp, gönüller zikrullah ile çalışmaz, gaflet kaplar kalpleri. İçimizdeki gaflet, mürşid-i kâmilden aldığımız dersler şöyle dursun namazlarımıza bile sirâyet eder. Bir insan sabah cemaate katılmaz, sohbete gelmez ise buz gibi olur.



Kemale Dair Sohbetler kitabından..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder